Oznaka vijka za pričvršćivanje

Prilagođavanje navoja je labav ili zbijena veličina između navojnih niti, a razina prilagodbe je navedena kombinacija odstupanja i tolerancija na unutarnjim i vanjskim navojima.

Metrijska nit, vanjska nit ima tri razreda niti: 4h, 6h i 6g, unutarnji navoj ima tri razreda niti: 5H, 6H, 7H. (Japanski standardni stupanj točnosti nit je podijeljen u tri razreda I, II i III, a normalni razred je stupanj II.) U metrički nit, osnovna devijacija H i h je nula. Osnovno odstupanje G je pozitivna vrijednost, a osnovna devijacija e, f, i g je negativna vrijednost. H je uobičajena pozicija tolerancije zone za unutarnje niti i obično se ne koristi kao površinski premaz ili s vrlo tankim fosfatnim slojem. Osnovno odstupanje položaja G koristi se u posebnim prilikama, kao što su deblji premazi, koji se rijetko koriste. g se obično koristi za tanjur tankih premaza 6-9um, kao što su zahtjevi za crtanje proizvoda od 6h vijaka, predfabricirani konac s 6g tolerantnom trakom. Spajanje navoja poželjno je kombinirano u H / g, H / h ili G / h. Za fine linije zatvarača kao što su vijci i matice, standard se preporučuje za korištenje 6H / 6g.

Za jednoliki inčni navoj, vanjski navoj ima tri razreda nitova: 1A, 2A i 3A, a unutarnja nit ima tri razreda: 1B, 2B i 3B, od kojih su sve odstupanja. Što je viši razina broja, to je učvršćeniji. U centimetarskom nitu, odstupanje navodi samo ocjene 1A i 2A, stupanj 3A ima nula odstupanja, a odstupanja razreda 1A i 2A razreda su jednaki, a što je veći broj ocjena, manja tolerancija. Razredi 1A i 1B, vrlo slobodna klasa tolerancije, prikladni za tolerancije unutarnjih i vanjskih niti. Razredi 2A i 2B su najčešći razredi tolerancije niti određeni nizom inch mehaničkih pričvrsnih mjesta. Razredi 3A i 3B, pričvršćeni zajedno kako bi se stvorili najstrobniji uvjeti za pričvršćivače nepropusnih krila za kritično sigurnosno oblikovanje. Za vanjske niti, 1A i 2A imaju toleranciju, a 3A ne. Tolerancija 1A je 50% veća od tolerancije 2A i 75% veća od 3A. Za unutarnju nit, tolerancija 2B je 30% veća od tolerancije 2A. Razina 1B je 50% veća od 2B i 75% veća od 3B.